Τα Τρίκαλα Basket υποδέχονται (05/10) τη ΧΑΝΘ, στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής της Elite League και οι προπονητές των δύο ομάδων, Κώστας Μέξας, Θανάσης Γιαπλές και Δημήτρης Μπουσβάρος αντίστοιχα, μίλησαν στην εκπομπή «Πριν τα τζάμπολ» του EOK WebRadio με την Αθηνά Πατρινού και τον Ραφαήλ Αλαγά.
Ο Θανάσης Γιαπλές είπε:
Για το παιχνίδι με τη ΧΑΝΘ: «Πάμε σε “αχαρτογράφητα νερά”, γιατί αρκετοί παίκτες έρχονται από χαμηλότερες κατηγορίες. Αρκετοί παίκτες της ΧΑΝΘ δεν είναι γνωστοί σε εμάς και πιστεύω συμβαίνει το αντίστροφο. Νομίζω ότι έχει όλα τα χαρακτηριστικά της πρώτης αγωνιστικής αυτό το ματς, με δύο ομάδες που δε γνωρίζονται. Ακόμη και τα στοιχεία που υπάρχουν απ’ τα φιλικά ή τα ματς Κυπέλλου, δεν είναι αρκετά, γιατί μετά από αυτά άλλαξαν αρκετά και στις δύο ομάδες».
Για τη παρθενική συμμετοχή της ομάδας στην Elite League: «Υπάρχει προσμονή. Είναι κάτι καινούργιο για την ομάδα και την πόλη, είχε χρόνια να βρεθεί ξανά σε υψηλό επίπεδο. Υπάρχει μπασκετική κουλτούρα στην ομάδα, γιατί ήταν χρόνια στην Α1 και την Α2. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τον κόσμο, αλλά για την ομάδα με τη σημερινή της μορφή. Υπάρχει το άγχος, το οποίο ελπίζουμε να είναι δημιουργικό και να μας δώσει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για τον αυριανό αγώνα».
Για τον φετινό τους στόχο: «Ο πρωταρχικός στόχος είναι η παραμονή. Υπάρχουν δύο στοιχεία που μας υποχρεώνουν να πάμε σε αυτόν τον δρόμο. Το πρώτο είναι το μπάτζετ, το οποίο είναι χαμηλό και μετρημένο, προσπαθώντας να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις της ομάδας. Το δεύτερο είναι ότι είναι η παρθενική εμφάνιση μετά από χρόνια».
Για το ρόστερ της ομάδας του και τους δύο Αμερικάνους: «Είναι νεανικό το ρόστερ μας. Στα Τρίκαλα υπάρχει μια σχολή ΤΕΦΑΑ και παιδιά που σπουδάζουν εδώ μπορούν να “τροφοδοτήσουν” την ομάδα, όπως και συμβαίνει. Νεαρά παιδιά, που έχουν φιλοδοξίες. Όσον αφορά τους Αμερικάνους μας, όταν έχεις να διαλέξεις ξένους Αμερικάνους, ειδικά νεαρούς, σε τέτοια μπάτζετ, δεν είναι πολύ σίγουρα τα πράγματα. Υπάρχει μεγάλη μάζα παικτών. Κάποιες φορές είναι και θέμα τύχης. Όσο καλά και να ψάξεις ένα παιδί απ’ το κολλέγιό του και να κάνεις όσα πρέπει, πάντα θα υπάρχει αμφιβολία, γιατί υπάρχει μεγάλος αριθμός παικτών».
Για την Elite League: «Είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Ειδικά τα τελευταία 3 χρόνια είναι εμφανές ότι όλα είναι διαφορετικά και εκτός γηπέδου και εντός γηπέδου. Πάρα πολύ καλοί Έλληνες παίκτες από την Α1 διαλέγουν αυτήν την κατηγορία. Πρέπει να είναι η κατηγορία των Ελλήνων παικτών και το στοίχημα είναι να γίνει και η κατηγορία ανάπτυξης νέων παικτών».
Για την ένωση των ομάδων στα Τρίκαλα: «Ένα καλό είναι ότι πλέον δεν υπάρχει ανταγωνισμός, εντός ή εκτός εισαγωγικών, με την ομάδα που υπήρχε στην Elite League, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Έγινε μία ομάδα. Αυτό είναι για το καλό όλων. Δεν πιστεύω ότι η πόλη των Τρικάλων μπορεί να αντέξει δύο ομάδες σε υψηλό επίπεδο, καλύτερα μία ομάδα και να είναι όλοι αφοσιωμένοι σε αυτήν . Αυτό δίνει μια δυναμική. Περιμένουμε περισσότερο κόσμο στο γήπεδο, περιμένουμε μεγαλύτερη βοήθεια απ’ την τοπική κοινωνία και όλους τους φορείς. Με αυτόν τον γνώμονα προσπαθήσαμε να φτιάξουμε μια ανταγωνιστική ομάδα και περιμένουμε τα αποτελέσματα».
Για τη δεύτερη θητεία του στα Τρίκαλα: «Ένας απ’ τους λόγους που επέστρεψα πέρυσι είναι οι φιλικές σχέσεις που έχω κρατήσει απ’ τη διετία μου εδώ στην Α1, το 2010. Ήταν βασικός λόγος αυτός ώστε να ξαναέρθω εδώ. Είναι γνώριμο το περιβάλλον. Δε συνάντησα ούτε συναντώ κάτι καινούργιο, είναι πράγματα τα οποία έχω ξαναζήσει».
Ο Δημήτρης Μπουσβάρος μίλησε:
Για το παιχνίδι με τα Τρίκαλα Basket: «Το παιχνίδι αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, όπως και για τα Τρίκαλα. Είναι δύο ομάδες που θέλουν να πορευθούν στην κατηγορία. Μετά και την ένωση, τα Τρίκαλα αντιπροσωπεύουν μια ολόκληρη πόλη. Απ’ την άλλη, ένα πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών είναι περισσότερο… σπριντ αντοχής, παρά 50 ή 100 μέτρων. Και οι δύο ομάδες θα μπούμε και θα δολώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για τη νίκη. Εύχομαι να είμαστε υγιείς όλη τη χρονιά, γιατί εμείς έχουμε ταλαιπωρηθεί αρκετά απ’ τους τραυματισμούς».
Για την παρθενική συμμετοχή της ΧΑΝΘ στην κατηγορία: «Για τη ΧΑΝΘ αυτό είναι μια πολύ μεγάλη ευχαρίστηση και συγχρόνως μια πολύ μεγάλη πρόκληση. Νιώθουμε πολύ όμορφα που θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση. Προχωρούμε πάντα με τις αρχές και τις αξίες της ΧΑΝΘ, θέλοντας να βοηθήσουμε και να εξελίξουμε νέα παιδιά, ώστε να γίνει το “αύριο” του ελληνικού μπάσκετ καλύτερο. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα με την οποία πορευόμαστε εμείς».
Για το ρόστερ της ομάδας του: «Το μπάτζετ είναι αρκετά περιορισμένο, είναι το μεγαλύτερο που μπορεί να δώσει η ομάδα χωρίς να έχει προβλήματα. Να είμαστε, δηλαδή, συνεπείς απ’ την αρχή μέχρι το τέλος. Επειδή ασχολούμαι αρκετά χρόνια με το αναπτυξιακό, έτσι ήρθε η εμπλοκή μου με αυτό το πρότζεκτ, ότι αποφασίσαμε να “επενδύσουμε” σε παιδιά που βρίσκονται στο μεταίχμιο, που θα δείξουν αν μπορούν ή αν δε μπορούν. Όσον αφορά τον ξένο μας, ήταν μια συνθήκη την οποία έπρεπε να την υπηρετήσουμε, γιατί η αγορά της Elite League είναι πολύ συγκεκριμένη, ειδικά στους ψηλούς. Προσπαθήσαμε να βρούμε μια λύση που θα τηρεί όλα τα προηγούμεθα “θέλω” μας. Το παιδί αυτό είναι του 2001 και είναι σαν ένας rookie. Έρχεται για πρώτη φορά εκτός των ΗΠΑ και χρειάζεται να βρει τα πατήματά του».
Για την απόφασή του να πάει στη ΧΑΝΘ: «Για ‘μένα είναι πολύ μεγάλη τιμή και νιώθω πολύ μεγάλη ικανοποίηση, γιατί η ΧΑΝΘ είναι το μέρος που μεγαλώσαμε από μικροί. Είμαι μέρος της ΧΑΝΘ. Είναι μια άλλη ιδέα στη Θεσσαλονίκη η ΧΑΝΘ. Είναι ένα μέρος όπου το μπάσκετ πάντα “ανθούσε”, όχι τόσο αγωνιστικά, αλλά σαν φιλοσοφία. Έχουν περάσει πολλοί μεγάλοι προπονητές από εδώ. Νομίζω ότι νιώθουμε όλοι πολύ καλά και προσπαθούμε να βάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερη δουλειά για ν’ ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτήν».