Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη θα είναι οι σημαιοφόροι της ελληνικής αποστολής στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024.
Τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη αποφάσισε να χρίσει σημαιοφόρους της ελληνικής αποστολής στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 η ΕΟΕ.
Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή συνεδρίασε και αποφάσισε ο σούπερσταρ των Μιλγουόκι Μπακς και η πρωταθλήτρια βάδην να είναι οι πρώτοι αθλητές που θα εμφανιστούν στην Τελετή Έναρξης στον Σηκουάνα, το βράδυ της 26ης Ιουλίου.
Η απόφαση για τον φόργουορντ της Εθνικής και των Μπακς ήταν ομόφωνη, ενώ η πρωταθλήτρια του βάδην επελέγη μετά από ψηφοφορία, μαζί με τις Ευαγγελία Πλατανιώτη, Μαργαρίτα Πλευρίτου και Μαρία Σάκκαρη.
Η Επιτροπή, ακολουθώντας την εθιμοτυπική διαδικασία για την επιλογή του Σημαιοφόρου ήρθε πριν από τη συνεδρίαση, σε επαφή με μεταλλιούχους Ολυμπιονίκες. Ωστόσο τόσο ο Μίλτος Τεντόγλου όσο και η Κατερίνα Στεφανίδη ζήτησαν να μην είναι Σημαιοφόροι για να μην αλλάξουν το πρόγραμμα της προετοιμασίας ενόψει της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η ανάρτηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο μετά την απόφαση να είναι σημαιοφόρος
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Instagram ένα πολύ όμορφο video με τις καλύτερες φάσεις του, συνοδευόμενο από πανηγυρισμούς στο Προολυμπιακό Τουρνουά του ΣΕΦ.
Ο σούπερ σταρ των Μιλγουόκι Μπακς ήταν λακωνικός στη λεζάντα που επέλεξε, γράφοντας απλά «Ελλάς» στο post του στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ποιοι ήταν οι Έλληνες σημαιοφόροι στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες
Ο Χρήστος Παπανικολάου, πρώην αθλητής του άλματος επί κοντώ και ο Πύρρος Δήμας, Ολυμπιονίκης της άρσης βαρών είναι οι μοναδικοί αθλητές που έχουν υπάρξει σημαιοφόροι δύο φορές. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη Σοφία Μπεκατώρου, που το 2016 στη διοργάνωση του Ρίο, έγινε η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που επελέγη για σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς.
Το 2021 στο Τόκιο, η ΕΟΕ επέλεξε για πρώτη φορά μία γυναίκα και έναν άνδρα αθλητή. Η Άννα Κορακάκη, Ολυμπιονίκης της σκοποβολής και ο Λευτέρης Πετρούνιας, Ολυμπιονίκης των κρίκων έγιναν το πρώτο ζευγάρι σημαιοφόρων για την Ελλάδα πριν την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Οι Έλληνες σημαιοφόροι
- 1908: Νικόλαος Γεωργαντάς (Στίβος)
- : Κωνσταντίνος Τσικλητήρας (Στίβος)
- 1920: Βασίλης Ζαρκάδης (Ξιφασκία)
- 1924: Χρήστος Βρεττός (Στίβος)
- 1928: Αντώνης Καρυοφύλλης (Στίβος)
- 1932: Χρήστος Μάντικας (Στίβος)
- 1936: Ιωάννης Σεραϊδάρης (Στίβος)
- 1948: Γιώργος Καλαμποκίδης (Ιστιοπλοΐα)
- 1952: Νίκος Σύλλας (Στίβος)
- 1956: Γιώργος Ρουμπάνης (Στίβος)
- 1960: Ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος (Ιστιοπλοΐα)
- 1964: Γιώργος Μαρσέλλος (Στίβος)
- 1968: Χρήστος Παπανικολάου (Στίβος)
- 1972: Χρήστος Παπανικολάου (Στίβος)
- 1976: Βασίλης Παπαγεωργόπουλος (Στίβος)
- 1980: Ηλίας Χατζηπαυλής (Ιστιοπλοΐα)
- 1984: Στέλιος Μυγιάκης (Πάλη)
- 1980: Μπάμπης Χολίδης (Πάλη)
- 1992: Λάμπρος Παπακώστας (Στίβος)
- 1996: Πύρρος Δήμας (Άρση Βαρών)
- 2000: Νίκος Κακλαμανάκης (Ιστιοπλοΐα)
- 2004: Πύρρος Δήμας (Άρση Βαρών)
- 2008: Ηλίας Ηλιάδης (Τζούντο)
- 2012: Αλέξανδρος Νικολαϊδης (Ταεκβοντό)
- 2016: Σοφία Μπεκατώρου (Ιστιοπλοΐα)
- 2020: Άννα Κορακάκη (Σκοποβολή) Λευτέρης Πετρούνιας (Γυμναστική)
- πηγές: tanea.gr & sportal.gr